Gastcolumn - Discriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt

Abeelding ouderenWat is er aan de hand in Nederland?! Er wordt zo gemakkelijk gezegd: discrimineren mag niet! Maar het blijkt de normaalste zaak van de wereld, want het gebeurt elke dag. Alleen wanneer Wilders bepaalde uitspraken doet zoals “ minder minder” wordt er een heel drama gemaakt mede door de linkse media en worden mensen opgeroepen om in opstand te komen en aangifte te doen. Want een groep wordt gediscrimineerd. Hebben deze mensen niets beters te doen? Wat mij betreft wel...

Kwamen deze mensen maar op voor onze ouderen waarvan verwacht wordt dat ze tot hun 67e levensjaar (en 3 maanden, als het niet nog meer wordt!!) door moeten blijven werken. Dit wordt er even snel doorgedrukt, maar is dit haalbaar? Er zijn genoeg mensen die een zwaar beroep uitoefenen. Kunnen deze mensen dit wel aan? Wanneer deze mensen op zoek moeten naar een andere baan omdat hun huidige baan op die leeftijd simpelweg te zwaar is geworden, moeten er ook nog werkgevers zijn die je willen hebben.

De praktijk? Een werkgever neemt veel liever een jongere variant aan. Dit is goedkoper, de kans op ziekmeldingen is minder groot en zij maken sneller het “nieuwe” werk eigen. Ik ken iemand van 55 jaar (die na nog nooit werkeloos te zijn geweest) genoodzaakt werd ander werk te zoeken. Dit vond hij via een uitzendbureau nog voordat hij in de ww kwam. Op zijn eerste werkdag kreeg hij te horen dat ze liever een jonger iemand hadden gehad. Blijkbaar wist het uitzendbureau (welke het bedrijf had ingeschakeld) niet precies wat de wensen precies waren waar nieuwe werknemers aan moesten voldoen.

Een werkgever zal nooit als afwijzing iemands leeftijd gebruiken (want dan discrimineer je!), maar dit wordt wel meegenomen in het besluit. Als je dan wel wordt aangenomen, investeer dan in je nieuwe werknemer, een ouder iemand heeft misschien iets meer tijd nodig om het werk eigen te maken. Dit zijn helaas wel redenen waardoor het moeilijker is om weer aan het werk te gaan als oudere. De markt is er niet. Daarnaast vind ik dat na al die jaren de ouderen van hun welverdiende pensioen moeten kunnen genieten! De Grieken hoeven toch ook niet door tot hun 67e levensjaar? Waarom gaan/mogen zij eerder met pensioen? Eén Europa toch met allemaal dezelfde regels? Discriminatie van de Nederlandse ouderen...??

Wat is er trouwens met de pensioenen gebeurd? Blijkbaar stelt dit niets voor, want de afspraken die aan het begin gemaakt zijn, worden gewoon tussendoor aangepast met als gevolg minder geld en langer door moeten werken. Mag de overheid zich hier überhaupt mee bemoeien? Een bedrag wordt van je loon afgehaald voor jouw toekomst, maar je hebt er zelf helemaal niets over te zeggen! Blijkbaar kan dit allemaal want het gebeurt gewoon.

Ik als 26 jarige ga er al niet meer vanuit dat ik nog wat krijg... tenzij er 15 maart goede keuzes worden gemaakt, want de toekomst kan er een stuk beter uitzien voor Nederland, hiervoor kunnen we met z’n allen zorgen, maar begint in het stemhokje!

Interview Zwarte Piet van Kesteren OOGTV

piet

Save